Alegem hrana sănătoasă!

 

Hrana holistică și organică a fost preocuparea școlii noastre din ziua în care s-a deschis și a fost primul motiv pentru care a apărut Echilibria. Și cum hrana autentică pentru copii, preparată în bucătăria proprie, nu putea există fără o educație autentică, am adăugat foarte repede și pedagogia Montessori care a întregit conceptul unic oferit de către noi, acesta fiind un pionierat în România și Europa în general.

Cred cu tărie că Maria Montessori ar fi adresat aspectul hranei holistice și organice dacă s-ar fi confruntat cu provocările pe care le aduce azi industria alimentară care nu mai seamănă nici măcar cu cea de acum 10-20 de ani.

Natura în jurul nostru oferă echilibru și tot ce avem de făcut este să urmăm fidel principiile ei pentru a conviețui în pace cu ea.

Energia vieții este crucială pentru starea de bine. Dacă cei mici vin în contact cu ea prin alimentele vii și întregi, cât mai timpuriu posibil, atunci această obișnuință sănătoasă va rămâne cu ei toată viața.

În plus, considerăm că hrana conștientă este o asigurare de sănătate pentru noi și copiii noștri.

La noi hrana este proaspăt preparată zilnic, organică în cea mai mare parte (în funcție de ingredientele găsite). Profesorii și copiii mănâncă împreună că într-o mare familie. În plus, în educația Montessori, rutina mesei are un loc aparte în procesul educațional, acesta fiind un prilej zilnic pentru achiziționarea de noi aptitudini sociale și nu în ultimul rând, de lecțîi de grație și curtoazie, parte din curriculum-ul Montessori.

Ingredientele sunt livrate de două sau trei ori pe săptămâna de la furnizori de încredere cu care construim relații sustenabile. De asemenea, ne rezervăm dreptul să refuzăm materia primă neconformă cu așteptările noastre. Mâncarea rămasă într-o zi este împărțită personalului unității de învățământ prin rotație. Nu se aruncă și nici nu se consumă a două zi.

Din zona produselor animaliere oferim file de pește crescut liber și uneori iaurt și brânză de capră. În rest, ingredientele vin din zona bucătăriei vegane și crud vegane (ori de câte ori ne permit gusturile pe care le acceptă comunitatea de copii). Trebuie să ținem cont că acomodăm la o masă gusturi foarte diverse pe care cei mici le-au încarnat de la mesele în familie. Aici ne confruntăm cu provocări diverse. Însă perseverența și răbdarea ne-au ajutat să convingem părințîi și profesorii că există valoare mare în hrană integrală fără pesticide și ierbicide (care creează și confuzie mentală). Astfel, practica noastră de ani de zile a dovedit ca, în final, cei mai mulți copii integrează gusturile naturale și echilibrate.

Știm că sunt afirmații îndrăznețe și suntem mândri de ele.

Bazat de feedback-ul săptămânal (uneori zilnic) de la profesorii din fiecare clasa, ne preocupăm mereu de noi gusturi și feluri de mâncare, meniul nostru fiind periodic în schimbare și adaptare.

Susținem și seminarii pe temele nutriției și adoptării unui stil de viață holistic pentru părinții noștri. Așa cum bine știm, se impune că adulții să își pună propriile centuri de siguranță și măști de oxigen înainte să ii poate ajută pe cei mici și astfel să le servească drept exemplu bun pentru ei.